onsdag 25 april 2012

Miniägg och jätteägg!

I söndags hittade vi ett miniägg i redet hos hönsen. En av Islandshönorna som lagt två ägg samtidigt, och det ena var så litet som ett vaktelägg.


Alma vill som vanligt att mamma ska ta "ögonblick" på henne också!


Och i morse hittade vi ett jättestort ägg, hela 91 gram vägde det. Det kommer från en av våra unghönor, en värphybrid. Här syns storleksskillnaden väldigt tydligt. Längst till vänster jätteägget, i mitten ett normalstort ägg från våra hybrider och längst till höger miniägget. Islandshönsen värper i vanliga fall ägg som väger cirka 50 g, ungefär som det i mitten alltså.


Jag blev nyfiken på att knäcka för att se om det verkligen var någon gula i miniägget. Sådana ägg brukar kallas jungfruägg och bara innehålla äggvita. Men det var faktiskt en gula i det, även om den såg lite konstig ut. Fast det kan nog ha varit bara äggtrådarna som gjorde att det kändes konstigt, de var nämligen av ganska normal karaktär och storlek.


Här är alla äggen knäckta. Överst ett vanligt ägg, till vänster miniägget - vilken skillnad! - och längst ner det stora, som mycket riktigt hade två gulor. Så nu måste jag väl ta och baka nåt då... :-)


2 kommentarer:

  1. Vad skoj med lite olika storlekar på äggen som blir lite onormala :P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det gör hela ägghämtningen ännu mer spännande! Som om inte barnen tyckte det var tillräckligt spännande ändå ;-)

      Radera