torsdag 17 november 2011

Fåren före och efter

 Äntligen har vi fått fåren klippta! Vilken tur att det är så milt ännu! Igår var det den stora klippardagen, och jag vill tacka Rolf för toppenbra hjälp! Nästa gång ska vi nog klara det själva!


Före klippning. Arn är glad och lycklig över att äntligen få fårkompisar igen. Att det är tackor har han säkert inget emot heller ;-)


Efter klippning och verkning av klövarna. De ser helt plötsligt väldigt små ut, och Arns horn blir gigantiska i förhållande till den nätta kroppen. Det är helt klart snyggare proportioner MED ull än utan...


Rensad ull från den minsta tackan, Märta, som är nästan hel Dalapäls. Renrasigt kan det ju inte bli, inte ens hennes avkomma med Arn blir ju det, även om vi då börjar räkna sju generationer Dalapäls. Men ullen blir då (såvitt jag kan bedöma) lika fin som ren Dalapäls. Helt underbart mjuk är den.


Samma ull tvättad, centrifugerad och lagd på tork. Kan knappt vänta tills det torkar så jag får prova karda och spinna den. Det kliar i fingrarna...

Det är inte särskilt svårt att tvätta ull, och jag tänkte lite snabbt berätta hur det går till. Anledningen till att man tvättar den är främst att hållbarheten förbättras avsevärt. Ullen börjar brytas ner efter ungefär sex månader om den får ligga otvättad. Efter 1½-2 år duger den inte till annat än gödning. (Ull som gödning!? Jo, faktiskt. Man kan använda skräpull som ett långtisverkande gödsel, om man till exempel ska plantera buskar, träd eller anlägga en ny köksträdgård. Jag har inte provat själv, men det ska tydligen vara riktigt bra. Och miljövänligt!)

Så, man tar alltså rensad ull, bort med alla dubbelklipp, allt skräp och för korta och/eller smutsiga fibrer. Baggar med horn kan få väldigt grov ull närmare huvudet, det är inte heller så trevligt. Lägg gärna ullen i en trådkorg eller dylikt, så blir det lätt att plocka i och ur. Spola upp 45°-igt vatten och tillsätt några droppar diskmedel eller ulltvättmedel (eller schampo) om ullen är mycket smutsig. Sänk ner ullen i vattnet. Ge sjutton i den i tio minuter. Petar man för mycket riskerar man att det tovar sig och låter man det ligga för länge blir vattnet för kallt och då fäster smutsen tillbaka på ullen och blir mycket svårare att få bort. Centrifugera gärna ullen innan den läggs på tork, annars får man vänta så länge innan den torkat... Bred ut ullen luftigt och låt ligga tills det torkar, gärna utomhus. Sådana där brödbackar som finns på affärerna är perfekta! Man kan gärna vända ullen någon gång, så går det lite fortare. Färdigt! Ren ull som ändå har mycket lanolin kvar, färdig att karda och spinna eller tova!

2 kommentarer:

  1. du centrifugerar i vanlig tvättmaskin då alltså? det låter värt att prova. i ett halvkyligt hus tar det ju sju svåra år innan den är torr...

    SvaraRadera
  2. Hmm, jo, jag gjorde det. Med hjärtat lite i halsgropen, men det blev jättebra. Hon som jag köpte fåren av hittade en liten fristående centrifug på loppis, och det har ju sina fördelar om man inte vill ha ull på de andra man tvättar. Tycker dock inte det spelar nån roll eftersom vi har katter, det är hår på allt i alla fall.

    Man kan ju kolla med en mindre mängd ull först, så att det inte blir knasigt.

    SvaraRadera