måndag 16 januari 2017

Året som gick ...

... innehöll väldigt få inlägg. Precis som året innan, även om jag faktiskt fördubblade antalet inlägg 2016 jämfört med 2015.

Så kanske har jag brutit trenden? Jag tänkte i alla fall göra ett seriöst försök till att bli bättre på att dokumentera både hantverket och livet på landet i bloggform i år, det blir mer överskådligt än ett inlägg på Facebook som liksom drunknar i flödet av söta katter, roliga memes och dylikt.

2016 innehöll i all korthet:

Får, får och mera får... Lamm i genbank för första gången, sälja livlamm för första gången, fått tillbaka fina skinn från Delsbo skinnberedning (de vi skickade till Tranås tidigare var en besvikelse).


Uppvärmning av lamm som provat simma i ån - vilket aldrig hänt oss tidigare, men 2016 var det fyra stycken som provade. Tack och lov visade sig alla vara riktigt duktiga på att simma, men lite kalla blev de ju...


Vedhuggning. Vi fick ordning på fläkten som sitter under kaminen, vilket helt plötsligt gjorde det värt att elda i den, den sprider värmen fint i bottenvåningen. Faktiskt har vi klarat hela hösten och vintern med att bara elda i kaminen och vedspisen, inte startat vare sig värmepump eller element en enda gång. Det ska blir roligt att se vad det har för effekt på elförbrukningen.


Vackra solnedgångar. Och soluppgångar. Och massor av vackra naturfoton överhuvudtaget.


Lammgos, här med en fin liten bagge som numera ligger i frysboxen...


Islandskycklingar från köpta ägg, framruvade av vår trogna Grållan. 11 av 12 ägg kläcktes, 9 överlevde sommaren - vi har haft lite rävproblem den här sommaren... :-(


En upptäckt och åtgärdad läcka på vattenledningen från brunnen och ner till oss. En god granne med en rejäl traktorgrävare underlättade helt klart det arbetet, som naturligtvis genomfördes den första regniga dagen på flera veckor... Bra blev det i alla fall!


Björktrastungar i flera träd runt tomten. Här i sälgen precis vid bron över ån. Så söta och roliga att titta på, även om man fick vara snabb för att inte reta mamma Björktrast alltför mycket.


Förvånansvärt mycket garn, trots att jag tycker att jag knappt spunnit något alls... här en del av det jag spann från januari till juni.


Överraskningskycklingar, lilla Noggan som jag hunnit räkna bort som rävmat, hade istället gömt sig i en tom fodersäck i ett gammal badkar och ruvade fram 13 kycklingar. En väldigt säker plats så tillvida att vi inte hittade henne på en månad, en väldigt osäker plats med tanke på att kycklingarna tog sig ur badkaret, men inte tillbaka igen... tur i oturen upptäckte barnen en vilsen kyckling, så vi kunde omplacera mor och barn till en lämpligare plats. Osäker på om Noggan verkligen uppskattade våra ansträngningar... inte just där och då i alla fall... ;-)


En mysig roadtrip med Anki. Vi besökte Jeltsjes chokladpraliner, vilket verkligen rekommenderas! Fantastiskt goda praliner. Sedan ett besök på Mannaminne, där vi hittade lyxigt gott kaffe som passade utmärkt till pralinerna. Dock blev det enda kortet från hela dagen på detta vackra gamla hus som sommartid hyser en garnbutik. 


En paddeltur i kanadensaren i Hattsjön, med picknick på ön, bad (för dottern, jag och pappan tyckte att det var väl kallt i vattnet) och lite mete. Våta fotspår på stenhällen, torra fötter i blåbärsriset och en vacker utsikt.




En utflykt till Olofsfors bruk på brukets dag, där Alma fick smida en egen krok, med lite hjälp från den duktiga smeden.


En elektrisk kardmaskin inköptes begagnad och fick transporthjälp från Finland med en kompis från Värmland. Tänk vilka kontakter man fått tack vare internet och ullintresset! Kardmaskinen fungerar alldeles utmärkt, men ska få ny kardmatta för att fungera ännu bättre.


Ännu en utflykt, till Stockholmsgatorna. Tala om att vi hade tur med vädret, på vägen dit hamnade vi mitt i ett rejält åskväder, men det klarnade upp och var fint väder hela tiden vi var i kanjonen. Ytterligare ett ställe jag rekommenderar att åka till. Häftig natur, fina leder att vandra efter och man kan längst ner på botten hitta snö långt in på sommaren. Bra grillplatser finns också.




Sedan gjorde jag och tjejerna en utflykt till Glassbonden och tittade även på den här vackra träbron. Blev dock lite besviken på själva caféet, även om glassen för all del är god.


50-årsfirande för min bror i Lycksele. Barnen tyckte nog att änderna var det roligaste den dagen och matade dem glatt med korvbröd ett tag. Och vi missade tydligen sommarens värsta störtskur hemma, solen sken både när vi åkte och när vi kom hem, men rejäla vattenpölar vittnade om omfattningen.


Höns, kalkoner och potatisodling går inte ihop...


Rävproblem ja... vi tappade ett antal kycklingar, två vuxna hönor och tyvärr också vår fine tupp Viggo. Fem år blev han och han är mycket saknad. Vacker och trevlig tupp, snäll mot både människor, hönor och kycklingar.


En rönn mindre på gården blev det också, den föll en blåsig dag i augusti.


Lite trähantverk också, en snidad träslev i sälg.


Lite mer garn, flockgarn av blandad ull från våra får. Just den här högen hamnade hos en kvinna som vävde en vacker sjal av det. Jag fick en liten provbit som jag funderar på att på något sätt montera i en kudde med skinn från våra får.


Nya portar till traktorgaraget. Inte helt klara ännu, till sommaren ska det sättas upp tvärslåar och fönster ovanför. Men de är snygga, stadiga och välbyggda. Ungefär som konstruktören av portarna, aka min sambo... :-) De är ytbehandlade med Roslagsmahogny, en blandning av rå linolja, terpentin och tjära.


Och här ett mindre snyggt och varaktigt bygge, en box till tackorna så att de kan få gå ut även på vintern. Det gillar de. Dessutom blir det lättare att skotta ut ströbädden till våren, när vi kan köra rakt ut istället för att krångla med boxdörrar, höga trösklar och dörröppningar med ungefär 5 centimeters marginal på skottkärran...


Och tja ... det var väl det året, i stora drag. :-) I november såldes tre bagglamm, ett tacklamm och en vuxen tacka till fyra andra genbanker. Vi fick besked nu efter nyår att Arn betäckt den vuxna tackan och det borde innebära att även de andra vuxna tackorna han gått med under hösten blivit betäckta. De börjar i alla fall se ganska tjocka ut. I mitten på mars kan vi börja vänta lamm om allt går som det ska.

2 kommentarer:

  1. Trevligt att följa ert år med denna sammanfattning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Lite trist att jag inte hunnit blogga mer under året, men jag ska verkligen försöka ändra på det i år! :-)

      Radera