lördag 31 december 2011

Och Gott Nytt År!

Jag trodde ju att jag skulle ha gott om tid att blogga lite i mellandagarna - men ack, vad jag bedrog mig... ;-) Det finns ju alltid en massa annat att göra när man är ledig tillsammans hela familjen. Och när man får långväga besök av släkt och vänner så har man ju inte heller tid att sitta vid datorn hela tiden.

Just den här dagen, för tre år sedan, vaknade jag av värkar och nyheten på radio att det brann i ett hus i min hemby. Lite mycket på en gång, kan man säga. Tack och lov blev ingen människa skadad, men ett av de äldsta husen i byn brann ner till grunden, tråkigt nog.

Åren går, och idag står ett nytt hus på platsen. Och de där värkarna... de visade sig bli en busig tjej med skrattgropar i kinderna och spring i benen. Som idag alltså fyller tre år! Lite hostig och snuvig, lite lätt feber, men absolut tillräckligt frisk för att både busa, öppna paket och äta tårta!

Chokladtårta blir det, om Alma själv får välja... Med romerska bågar-fluff och chokladfrosting. Strösslet valde hon själv när vi var och handlade igår.


Att blåsa ut ljusen går alldeles utmärkt!


Och god verkar den vara, det tyckte vi allihop, Alma, mamma och pappa och dessutom farmor, farfar och faster som kört upp från Ö-vik för att hälsa på.


Och så paketen då. Först kläderna som hon har på sig, mjuka och sköna. Och så ett kakfat med tillhörande bakelser. Garanterat fiberrika och kalorisnåla ;-) Gästerna hade också med sig trä-bakverk, snygga muffins med fat. Och en bok där man kan räkna djur. En sköldpadda hade de med sig också, men den fastnade visst inte på bild idag, men jag måste komma ihåg att fota den. En alldeles underbar sköldpadda som svärmor sytt till Almas pappa, så den har väl närmare 40 år på nacken. Men fortfarande lika söt...


Och så en bondgård till Schleich-djuren hon fått i julklapp av flera olika (och hon fick några till av mor och far idag). Schleich gör så fina djur, även om de är ganska dyra. Men hellre några få leksaker av riktigt bra kvalitet, än mängder av skräp, det är vår filosofi. Och så är det ju toppen att kunna önska sig samma av flera, både morfar och moster och några vänner har köpt djur till barnen i jul, och då blir det ju ganska lagom med djur på en gång till bondgården.


Och självklart ska djuren få smaka tårta också. :-)

lördag 24 december 2011

God Jul!

Kommer ni ihåg hittegranen? Den som låg efter vägen när jag körde hem en dag, och som jag inte bara kunde låta ligga?

Igår kväll tog vi in den och klädde den. Bara icke-krossbart pynt i år, eftersom vi har en kattunge som säkert skulle riva ner allt vad hon kan nå... Plastkulor och trähjärtan går inte sönder så lätt, även om vi fått plocka upp och hänga upp igen ett par gånger redan.


Så med bilden på vår hittegran vill jag önska er alla en riktigt god jul! Ett gott nytt år också, men jag hoppas få lite tid till bloggen i mellandagarna, så förhoppningsvis kommer det något inlägg till innan dess.

torsdag 15 december 2011

Översvämning mitt i vintern

Förra veckan kom snön - ÄNTLIGEN! I måndags morse var det -19°, under dagen steg temperaturen sakta men säkert, det började snöa igen och så småningom övergick det hela i regn. Sedan har det varit plusgrader hela veckan... och lite mer regn.

Resultatet? En översvämmad å, återigen. Inte lika illa som i höstas, men blir det inte kallt snart, så lär det väl stiga ännu mer.


Nästan hela nedre ängen under vatten, igen...


Stora isflak invid kanten.



Och på översidan om bron hopas isflaken, jag hoppas att bron klarar sig, det vore inte roligt om den åkte iväg...

Jag vill har riktig vinter NU, inte regn och slask...

Min fina spinnrock

Spinnhörnan här hemma har börjat ta form så smått. Några små hyllor på väggarna, lite korgar och en skön Emma-fåtölj (med ruskigt fult och slitet tyg, det ska bytas när jag får tid - tills dess gömmer jag eländet med ett snyggt skinn). Korgen som sitter på fallskyddet vid trappräcket är egentligen en cykelkorg, men den här användningen passar mycket bättre nu. Särskilt med tanke på det icke-existerande cykelföret som råder för tillfället.


Som vanligt är det helt omöjligt att fota ifred med en vaken Alma hemma... lilla linslusen min. Ullen som ligger på stolen är köpt från Frankrike via etsy. Ekologisk merinoull som ska bli till en söt liten katt. Hoppas få tillfälle att återkomma till det efter jul. Före jul kommer jag inte att hinna någonting annat än att pyssla med julklapparna. Om jag ens kommer att hinna det...

Under hyllan står den fina härvlaren med varvräknare som köptes samtidigt som spinnrocken. Det var en verkligt lyckad omväg vi tog i somras. Två härvlare och en fantastisk spinnrock på samma gång. Och till ett mycket humant pris, måste jag säga. 


Här är den andra härvlaren. Egentligen lite onödigt, jag behöver ju bara en, men jag kunde inte låta bli att bli handlöst förälskad i den. Kedjedriven och finurlig. Inkarvat i tvärslån nertill är texten "Emma M:sson 1912". Jag gissar att det kanske varit en fästmansgåva till Emma, för snart 100 år sedan! 

onsdag 14 december 2011

Passade en Julia...

Ella, med bloggen Originella, var på resande fot för några veckor sedan. För att inte hennes lilla Julia alldeles skulle rosta upp under hennes frånvaro, så erbjöd jag mig att sitta "barnvakt" lite. Det är en lite annan känsla i en nytillverkad spinnrock, även om de inte är riktigt lika vackra som de gamla. 

Det blev några härvor garn under veckan som hon bodde här och jag kom faktiskt ihåg att fota lite också!



En tråd lila (kommer inte ihåg färgnamnet) och en tråd bright charcoal, båda merinoull från Collinette.


Tvinnas ihop till ett tvåtrådigt garn.


Som blev nästan helt och hållet lila! Jag trodde faktiskt att det grå skull skina igenom mer, men slutresultatet blev ganska jämnlila, mer som om jag spunnit ihop två olika lila trådar istället för en grå och en lila. Kanske är det detta som gör spinningen så spännande, man vet riktigt aldrig om det blir som man tänkt sig. I det här fallet tog de liksom ut varandra och harmoniserade ihop sig till ett riktigt läckert garn, om jag får säga det själv.

 

Tack så mycket för lånet, Ellinor! Det gör vi gärna om, både jag och Julia.

tisdag 13 december 2011

Julgarn

Garnet längst till vänster är pälsull i orange, lejongult och grönt. Spinner just nu på ett grått i samma kvalitet. Det ska bli svärmors julklapp i år, är det tänkt. Det lila i mitten är merino, silke, mohair och lite, lite glitter. Och längst till vänster finullen jag färgade på färgkursen i höstas, i lila-blå nyanser. Har ett till kardflor i samma på gång efter det gråa. Tänkt som julklapp till svägerskan.

Ett värmande byte i höstmörkret

Den här skapelsen borde ha landat i en brevlåda i Jämtland igår, eller senast idag. Handfärgat (dock inte av mig), handkardad och handspunnen ull, handstickad av undertecknad. Hoppas att mottagaren blir nöjd!



Och de här fina mössorna landade hos mig för en dryg vecka sedan, visserligen följde de kanske inte temat för bytet, som var "något som värmer i vinter" men de kommer att värma lika bra till våren! ;-) Tack Ida!

Kattelusser

Vad passar väl bättre idag än en bild på kattelussbaket här hemma. Inte för att vi bakade idag, men det är ju trots allt lucia, stora katteluss-ätar-dagen.


Lucior kommer de inte vara förrän imorgon, då det ska lussas för svärföräldrarna nere i Ö-vik. Självklart ska det bjudas på både kattelusser och hembakta pepparkaksänglar.

Det heter faktiskt kattelusser. Jag lovar. Jag har försökt få Alma, snart tre att säga lussekatter, men hon ger sig inte. Nu har hela familjen ändrat sig, och jag gissar att det för all framtid kommer att heta just kattelusser här hemma.