måndag 17 januari 2011

Det här med...

...köpstopp.

Ella har, som den sluga, beräknande kvinna hon är lurat mig att köpa tyg. Men vem kan motstå Iris Visa från Strömming Design?

Barnen kommer att älska sina nya tunikor som jag tänkte sy i det.

Lär väl bli någon gång lagom till sommaren, med tanke på att jag från och med idag är student igen. Fem veckor metodkurs, tio veckor uppsats och fem veckor "repetition av allt vi gjort innan"-kurs, sedan ska jag vara färdig socionom.

Och för den som undrar: Nej jag tänker inte bli "en sån där soc-kärring". Jag lovar, det är nog den i särklass vanligaste frågan jag fått med anledning av mina studier. Socionomyrket är så mycket bredare än så, även om jag personligen tycker att utbildningen är alldeles för inriktad på socialkontor och missbruksvård.

Apropå köpstopp så skulle jag i lördags köpa mer garn till den där tröjan jag skrev om tidigare, den som jag stickar till Almas ena fadder. Jag hamnade precis under gränsen till att få en extra stämpel i bonuskortet, så då "råkade" det följa med några nystan Eskimo hem. Faktiskt på önskemål från käre U, som fyller år nästa vecka. Det ska bli ett tovat sittunderlägg.

Köpstoppet kanske får rubriken "Medveten konsumtion" istället. Jag får inte köpa garn bara för att jag blir kär i det (har hänt mååånga gånger) men det är OK om det ska göras något nyttigt av det på en gång.

Nu åter till studierna. Nästa gång blir det lite bilder, jag lovar. Jag har ju kommit en bra bit på tröjan, och snart är sittunderlägget färdigt också, så då blir det före- och efterbild på det.

tisdag 11 januari 2011

En julblomma

Kommer ni ihåg sjalen som vännen Tina fick i höstas? Lagom till julen satte jag ihop en liten överraskning till henne, en matchande blomma med nål på baksidan för att hålla ihop sjalen. Hon fick också garnet som blev över, för att sticka sig pulsvärmare (jag vågar påstå att jag har iaf en liiiten del i att hon börjat sticka).

När jag skulle blogga om blomman, ville inte datorn vara med. 'Fel på filen' gnällde den om. Men jag lyckades lura den, så nu får ni se den lilla lila julblomman som gick söderut dagarna före jul, och öppnades på julafton.

Det här med blixt och pärlor, det är ingen riktigt bra kombination, men i brist på dagsljus var det så det blev.

Nytt försök till köpstopp?

Ja, jag tror inte jag har så mycket val.



Nu i vår ska jag läsa sista terminen på socionomprogrammet. Det kommer att innebära mindre pysseltid och mindre pysselpengar.



Alltså måste det bli ett köpstopp. Undantaget är det presentkort jag fick i födelsedagspresent. Det berör ju ändå inte ekonomin i övrigt.



Undantaget är också det garn som måste köpas in till min beställningströja. Men det är det ju inte jag som betalar för, utan beställaren. Mer om den tröjan kommer snart, med lite WIP-bilder.



Sist gick det ju inte så bra med köpstoppet, men det kanske går bättre att hålla ett köpstopp när man inte har råd att köpa något? ;-)

måndag 10 januari 2011

En ny kjol till mamman

I mitt julklappspysselbyte på Sjalbarn fanns bland annat en väldigt snygg tygbit från IKEA. Först hade jag tänkt att det skulle bli en tygkasse, men när Streamfamiljen var här och åt tårta på nyårsaftonen (Alma fyllde två) fick T mig på andra tankar. "Det skulle ju bli snyggt som kjol också..." sa hon här jag höll upp tyget.

Sagt och gjort. Efter Us byxändring fick jag en stund till för mig själv i syrummet, och resultatet, ja, det blev inte så illa, tycker jag. :-)

Ritade av en befintlig kjol, klippte ut och sydde ihop. En bit mudd längst upp, och så hittade jag ett passande kantband i gömmorna. Eftersom tyget är ganska kraftigt passade det extra bra med kantband, tror det hade blivit klumpigt med fåll.

En kjol att bli glad av!

Långa byxor blir längre!

Min käre sambo har begåvats med långa ben. Väldigt långa ben. Detta ställer såklart till det en del när det ska köpas byxor. När det gäller jeans går det oftast att lösa, men med överdragsbyxor är det en annan sak. Det hjälper sällan att gå upp i storlek, för de blir bara vidare, inte längre. Och han är ju rätt smal också...

Lösningen blir att jag får sy! Och i det här fallet hamra en del också, när tryckknapparna skulle dit. Förlängde byxbenen cirka 15 cm, satte dit tre tryckknappar och dragsko längst ned. I bakgrunden syns det oförlängda benet, en viss skillnad. Hade ett annat kort som bättre visade hur mycket för korta byxorna var i original, men det ville inte datorn jobba med.

Att sitta och ändra på nyinköpta saker är kanske inte det roligaste man kan göra. Men å andra sidan hade jag inte så mycket val. Nu har han i alla fall ett par byxor som är långa nog att cykla till jobbet i, utan att förfrysa fotknölarna. Fast det kanske hade varit roligare att sticka benvärmare... ;-)

En ny mössa

Martina behövde nya vinterkläder. Närmare bestämt nya täckbyxor. Det är nästan omöjligt att hitta bara täcbyxor, så det blev ett helt set. För ovanlighetens skull inte rosa(!) Kanske har hon kommit ur den "rosa perioden". Inte för att jag har något emot rosa, men ibland kan det bli för mycket av det goda ;-)

Det blev istället en snygg turkos jacka med blommor. (Byxorna var svarta, lite tråkigt, men praktiskt!) Hon hittade också en mössa på Intersport som skulle matcha, men mamman tyckte inte att en vintermössa i 100% äkta akryl var så mycket att hänga i julgranen. Alltså lovade jag henne att få välja garn, så skulle jag göra en åt henne. Så fick jag en anledning att köpa garn också! :-D

Nåja, det blev faktiskt bara ett nystan, en härva Balder från Vikinggarn. I matchande turkost! Den röda blomman ville hon egentligen ha cerise, men jag övertalade henne till att ha den röd istället. Dels hade jag rött garn hemma, dels matchar det röda handskarna.

Två glada systrar mitt i frukosten, när mamman gjort klart!

Närbild på mössan och den matchande jackan! Den är virkad i spiral, fasta maskor i bakre maskbågen. Både snabbt och snyggt! Och varm blev den!