tisdag 24 augusti 2010

En väg runt köpstoppet...

Om jag får en beställning/önskemål om något, då måste jag väl få bryta köpstoppet, eller? Så om systern vill ha benvärmare och sambon en slipover, då måste jag väl få inhandla nytt garn. För inte kan jag begära att sambon ska bära och trivas i en slipover i rosa mohair? :-D

Nä, det är svårt det här. Det finns alldeles för många vackra garner. Och alla viskar de till mig att de vill följa med mig hem...

Jag har i alla fall lyckats avsluta två mindre projekt i helgen. En Tychus-mössa till sambon och eftersom jag köpt för mycket garn, ett par matchande sockar. Bild kommer!

Sedan kom ella och hälsade på igår och hade med sig en liten försenad födelsedagspresent, en sköldpaddsmönstrad PUL-påse till våta tygblöjor och två nystan entrådigt, handfärgat ullgarn. Måste nog visa bild på det med, känner jag. När inte Alma klättrar omkring på skrivbordet samtidigt som jag försöker skriva... ;-)

fredag 20 augusti 2010

Köpstopp!!!

Jag har efter min garninventering insett en sak. Jag måste nog ge mig själv köpstopp, både på garn och tyg, framöver. Jag har gjort det tidigare, men kanske inte lyckats följa det så bra... Men om jag skriver det så här, offentligt, då måste det väl gå!?

Så, här kommer då mitt köpstoppslöfte: Jag ska inte köpa något nytt garn eller tyg fram till nyår. (Ja, jag börjar så, så får vi se om det går så bra att jag kan hålla upp ett tag till.) Köpstoppet gäller även scrapmaterial.

Det finns dock några undantag (finns det inte alltid det?): Om det behövs något nystan för att färdigställa ett projekt, så får jag köpa det. Likaså knappar, band och resår, etc, men BARA om det behövs för färdigställandet av ett projekt, inte bara för att det var så fint. Och skulle jag hitta exakt den rätta petrolgröna nyansen för att göra den stora Harunin jag drömmer om, då får jag faktiskt köpa det.

Men ja, jo, jag är nog lite garnberoende. Faktiskt. På ett AG-möte (Anonyma garnoholics) skulle det nog låta så här: Hej, jag heter solängel och jag kan inte sluta köpa garn... Som tur är är jag inte ensam, inte heller drabbar mitt beroende någon annan. Men just nu lider vi av platsbrist, jag får helt enkelt inte plats med mer garn eller tyg hemma, därav min planerade avhållsamhet. Vi får se hur länge det varar... ;-)

torsdag 19 augusti 2010

Att göra:

Ibland har jag mer inspiration än tid... När jag sorterade garnerna och stuvade in allt i jättelådan under sängen förra veckan, passade jag på att skriva upp vad jag har för tilltänkta projekt för alla garner. Det blev en lång lista, som fördelad på familjemedlemmarna, ser ut så här:

Till älsklingen U:
* 3 olika mössor, en är påbörjad.
* Sockar, 3-trådigt mellangrått ullgarn + blå-grön-orange freedom spirit.
* Kofta i Rowans Country, med ugglor. Syr ögon på ugglorna nu.

Till Martina:
* "Uppifrån och ner" kofta i Drops Nepal med ränder i M&K Trassel.
* "Uppifrån och ner" kofta i Rowans Tapestry, rosa-rött.

Till Alma:
* "Uppifrån och ner" kofta i Rowans Tapestry, karamellrandig.
* "Uppifrån och ner" tröja i Lucca Fino, lila- och brunrandig.
* Likadan lurvkofta som den Martina fick (om jag orkar, det kan hända jag hittar på nåt annar med resterande 4 nystan.
* Byxor i Greenland (lyckades med konststycket att tova de jag stickade förra vintern, trots 35% nylon i garnet...)
* Sockar, rosarandigt Regia.
* Katt i pälsgarn.

Till mig själv:
* "Uppifrån och ner" kofta i upprepad Ullrik, med ränder i nåt lurvigt (stickade en tröja för kanske 10 år sedan som blev så varm att jag nästan aldrig använt den - nu blir det kofta av det!)
* "Uppifrån och ner" kofta i brun Cocoon med ränder i rosa-lila Manos de Uruguay.
* "Uppifrån och ner" bolero i naturvit classic alpacka från Drops, med tappade maskor längst ner på ärmarna och med instickade pärlor, påbörjad.
* Pulsvärmare i det ljuvliga, handspunna angora/lammullsgarnet, för att matcha den slätstickade Harunin. Fick garnet av älskade U.
* En kofta i brun eco-ull från M&K, påbörjad.
* Mohairtröja i rosa.
* Repa upp och sticka om omlottkofta i mohair, garnet räckte inte och färgen har slutat tillverkas.
* Spetssjal i mörkt lila Elegant från TeeTee. Har inte bestämt om det blir en Annis eller en Laminaria.
* Tå-upp sockar med eget flätmönster i handfärgat rött, z-tvinnat ullgarn från 3 stickor.
* En härva silkblend i rött från Manos de Uruguay ska troligen få bli en halsduk.

Dessutom håller jag på med en Haruni i grönt, handmålat garn från ella rae. Ska troligen bli en present om jag kan få garnet att räcka. Har rivit upp uddspetsen och börjat om på den med mindre stickor.

Dessutom måste jag hitta på något att göra av alla restgarner. Ska försöka ta tag i att sticka restgarnssockar, med två sockar på en gång på magic loop går det ju i alla fall lätt att beräkna åtgången, även om det inte blir roligare att byta färg hela tiden. Jag gillar självrandande sockgarn :-)

Om det verkar som att jag bara har saker att sticka åt mig själv, eller åtminstone många fler än till övriga familjen, så beror det bara på att det alltid kommer saker före i kön ;-)

Förutom garn till allt som jag räknat upp ovan, finns det en hel del andra gosiga garner i lådan. Och, hmm, på några andra ställen.

Lurvkoftan är klar!

Ett nätt litet tvådagarsprojekt, tre dagar om man räknar med bussturen in till stan för att köpa knappar. Men garnet... Det blir ju mjukt och så, men någon fröjd att sticka i var det då inte! Nåja, här kommer i alla fall en bild, filten som koftan ligger på är en virkad vågfilt som jag gjorde medan jag väntade Alma. Virkad i Eskimo från Drops.


En liten närbild också, för att visa de snygga knapparna och lurvigheten på garnet. Faktiskt kostade knapparna mer än garnet, det gick åt knappt 4 nystan à 10:- till koftan och knapparna, 5 st, kostade 13:- styck!

Nu hoppas jag bara att Martina blir glad åt koftan, hon får vänta nästan en vecka eftersom hon är hos sin pappa en hel vecka. Men den ligger här och väntar på henne!

onsdag 18 augusti 2010

Kofta...

Igår frågade jag Martina om hon ville välja ett garn som jag skulle sticka en "uppifrån- och nerkofta" i. Det ville hon. :-)

Det blev ett rea-garn som jag fyndade för 10:- nystanet förra hösten, just med tanken att sticka barnkoftor. Men vilket garn att sticka i... 100% äkta polyester, resultatet liknar extrafluffig microfleece och det är helt omöjligt att räkna vare sig maskor eller varv. Dock går det fort att sticka, började igår eftermiddag och har nu stickat hela kroppen och hälften av ärmarna. Bild kommer när den är klar, nu ska jag gå och göra ett litet arrangemang av en garderobsblomma, lite ståltråd och annat smått och gott, en liten present till älsklingen som började på sitt nygamla jobb i måndags.