lördag 10 juli 2010

Två revontuli

Först ut blir min regnbågsrevontuli. Stickad i Kauni EQ från 3 stickor . Vår äldsta katt Hedvig tycker det är väldigt mysigt när matte blockar sjalar på vardagsrumsmattan. Att matte sedan kommer och stör med kameran är inte riktigt lika populärt. Visst är de vackra, både katten och sjalen? Det tog bara alldeles för lång tid att färdigställa sjalen, började på den före jul och den blev klar nu i juni. Detta trots att mönstret egentligen inte är särskilt svårt, jag tappade bara sugen lite i övergången mellan gult och grönt.
Sedan en revontuli i riktiga norrskensfärger. Revontuli är ju finska för norrsken, så det passade extra bra. Den här sjalen stickades ganska snabbt som en present till Almas gudmor som jag tyckte behövde lite extra omtanke. Den är stickad i Kunstgarn från Hjertegarn. Inte alls mina färger, egentligen, men väl mottagarens.

Eftersom garnet inte skulle räcka till att göra en omgång till av mönstret mellan hålvarven och jag inte visste vad annat jag skulle göra av 10 g garn, blev det en liten blombrosch som matchar sjalen. Helt och hållet frihandad, men jag blev ganska nöjd med resultatet. Kommer nog att göra flera, men lite annorlunda. Om inte annat måste jag nog göra en eftersom Martina blev väldigt sugen på att få en egen. "Fast rosa, mamma!" Hon gillar rosa, den tjejen ;-)



fredag 9 juli 2010

På begäran ;-)

Ibland får den här mamman lite underliga stickidéer. Som när hon sitter och stickar en kväll framför teven när barnen lagt sig. Ghost whisperer visas och Jennifer Love Hewitt har en så himla snygg mössa. Den bara måste frihandas och garn finns ju redan eftersom hon lovat sticka en rosa mössa till dottern. Visserligen hade jag väl tänkt vänta till hösten, det är ju liksom ingen brådska ännu, men när jag får en idé vill jag gärna prova asap. Första försöket, Martinas mössa:

Sedan var jag ju bara tvungen att sticka en till lillasyster också, med vissa förändringar/-bättringar i mönstret. Andra upplagan, Almas mössa:

När jag visade de här mössorna på sjalbarn (mitt favoritforum på nätet) fick jag en del förfrågningar om vart jag hittat mönstret, så här kommer, på begäran, en beskrivning till mössan, som jag tycker blev riktigt söt och har en väldigt bra passform. Även om det kändes lite lustigt att sitta och sticka varma yllemössor mitt i sommaren :-)

Solängels spetsmössa

Garn: Sachechenmayr ecologico, 50 g samt rester av Marks & Kattens eco-ull (rosa mössan) och Drops Alaska (lila mössan)

Stickor: 4½ (Men jag tror jag ska sticka om Martinas mössa på stickor 5 för att få den lite mindre tight).

Lägg upp 80 maskor (spetsmönstret är delbart med 8, vill du ha en större eller mindre mössa, eller använder annat garn får du ändra maskantalet) på rundsticka. Använd kontrastfärgen till uppläggningen och de första varven.

Varv 1: Avigt

Varv 2: Rätt

Varv 3: Avigt.

Byt till ecologico och sticka ett rätt varv. På nästa varv stickas *en avig, öka en m, tre räta, lyft två som om de skulle stickas rätt tills, en rät, dra de lyfta över den räta, tre räta, öka en m*. Upprepa varvet ut. Upprepa dessa två varv i 6-7 cm.

Byt till kontrastfärgen och sticka ett rätt varv och ett avigt varv, utan spetsen.

Byt tillbaka till ecologico och fortsätt sticka spetsmönstret tills mössan mäter ca 17 cm från en spets. Nu stickas spetsmönstret utan ökningarna, så för vartannat varv blir det mindre och mindre maskor. När det är så få maskor att man kan dra ihop mössan (med det här garnet 8 m) tar man av garnet och drar änden genom de återstående maskorna. Fäst trådarna och njut av den fina, gosiga mössan. Gör inte som Alma, utan vänta gärna till hösten.

Det här var mitt första försök att skriva ner en beskrivning för någon annan. Jag hoppas att ni ska få glädje av den. Hör gärna av er om det är något som är oklart, jag stickar oftast bara på, utan att riktigt tänka på hur. Beskrivningen är inte avsedd för komersiellt bruk, jag vill alltså inte att någon stickar mössor efter min beskrivning för att sälja. Länka hit om du stickar mössan och visar den på din egen blogg eller någon annanstans.

Välkommen!

Oj, hjälp, vad håller jag på med? Jag ska börja blogga hade jag tänkt. Mest om sakerna jag pysslar och sysslar, men känner jag mig själv rätt kommer det också att bli en del tankar och funderingar, om livet i stort och smått.

En liten presentation kanske?

Jag är tvåbarnsmamma och sambo. Här hemma bor också två katter, vi låter det vara osagt om de bor hos oss eller tvärtom... Jag har alltid sysslat med hobby och hantverk på ett eller annat sätt. Jag har målat, broderat, täljt, gjort knivar, scrappat.... De senaste åren har stickning och klädsömnad dominerat (det blir så stökigt hemma om jag slänger upp bandputsen på köksbordet och börjar forma knivskaft, en av nackdelarna med att bo i lägenhet). Följaktligen kommer bloggen nog mest att handla om de saker jag stickar och de ting jag syr. Åtminstone just nu.

Utseendet på bloggen kommer förhoppningsvis snart att förbättras, när jag lärt mig mer om hur det funkar, men nu har jag lite bråttom att komma igång. Jag har nämligen lovat metamorphosis en sak...